Kahvaltıların Vazgeçilmezi Peynirin Hikayesi

10-08-2021 16:54
Kahvaltıların Vazgeçilmezi Peynirin Hikayesi

Peynir, başta kahvaltı sofraları olmak üzere; salatalarda, yemeklerde ve hatta tatlılarda bile kullanılan vazgeçilmez bir üründür. Girdiği yemeğe farklı bir lezzet katan, her çeşidiyle farklı bir çeşni bırakan peynirin tarihi ise çok eskilere dayanmaktadır. Milattan önce 8. bin yıla kadar uzanan bir geçmişi olduğu düşünülen peynirin keşfi hakkında farklı varsayımlar bulunmaktadır. Kimi kaynaklara göre peynir, Arap bir gezginin tulumunda kalan sütün ekşimesiyle oluşmuştur. Kimi kaynaklara göre ise İskitler sütü ekşitmiş ve dipte peynir tortuları kaldığını keşfetmişlerdir. Çoğu kaynak, peynir tüketiminin Roma döneminde yaygınlaştığını söyler. 

 
 

Medeniyetler geliştikçe, peynirlerin üretim ve kullanım çeşitleri de gelişmiştir. Yusuf Has Hacip, 11. yüzyılda yazdığı ünlü Kutadgu Bilig eserinde birçok farklı peynir çeşidine değinmiştir. Dünyanın farklı bölgelerinden çıkarılan arkeolojik kazılarda, peynir üretimiyle ilgili tabletler ve çömleklere rastlanmıştır. 

 
 

Tarih boyunca popülerliğinden ödün vermeyen peynirin günümüzde birçok çeşidi vardır. Ülkemizde üretimi yaygın olan peynirler, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri, tulum peyniri, çeçil peyniri, ezine peynir, hellim peynir, klasik inek peyniridir. Özgül Gurme lezzetlerinde, bu tatları bulabilir ve bin yıllardır lezzetinden ödün vermeyen, sofraların gözdesi peyniri en taze ve leziz haliyle tüketebilirsiniz. 



1960 yılından beri dededen toruna lezzetin adresi Özgül, afiyetler diler!


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.