Eskişehir’in Meşhur Pastırması

24-08-2021 09:10
Eskişehir’in Meşhur Pastırması

Pastırma, Türk mutfağında çok eski ve özel bir yere sahiptir. Çiğ etin tuzla ve farklı baharatlarla kurutulması ile elde edilir. Tarih kitaplarında, pastırmanın adı sıkça geçer ve kökenlerinin Hunlara dayandığı söylenir. Dünya tarihinin tozlu sayfalarındaki akın ve savaşlardan sonra Anadolu topraklarına ulaşan pastırma, burada ayrı bir değer kazanmış ve Türk mutfağı ve kültürünün önemli bir nesnesi haline gelmiştir. Geleneksel lezzetleri koruyan ve verdiği değerle onları her gün yüceltmeye devam eden Özgül Gurme, pastırma hususunda da oldukça hassas bir üretim ve satış politikası sergilemektedir. Anadolu topraklarına yayılan ve Eskişehir’de de kendine has meşhur bir yiyecek haline gelen pastırmanın üretim ve tüketim yolculuğu, bilinmesi ve korunması gereken bir değerdir. Gelin, Eskişehir’in meşhur pastırması Özgül pastırmayı yakından tanıyalım. 


Pastırmanın üretim aşamasına geçmeden önce, pastırma etinin hayvanın hangi bölgesinden elde edileceği lezzeti etkilen önemli bir nokta olduğunu söylemek gerekir. Bu aşamada küçükbaş hayvan kullanılmaması lezzeti artıracak etkenlerden olacaktır. Özgül Gurme’nin uzman üretim ekibi, hayvan seçimi ve etin bölge seçimi konusunda gösterdikleri uzmanlık ile özel lezzeti yakalamayı başarıyor. 


Seçilen et, kısa süre içerisinde direkt pastırma haline getirilemez. Etin pastırma halini alması için birtakım işlemlerden geçmesi gerekir. Bu işlemler, bir ay gibi bir süreye varabilir. Bu yüzden, pastırma üretimi emek isteyen ve uzun soluklu bir iştir. Geleneksel lezzeti yakalamak için, bu uzun soluklu sürede her aşamanın dikkatlice takip edilmesi gerekir. 


Kesim sonrası, tıpkı sucuk üretiminde olduğu gibi et belli bir süre bekletilir ve bu şekilde dinlenmesi sağlanır. Bu süre, 4 ile 8 saat arasında değişebilir. Dinlendirme aşamasından sonra et belli uzunluklarda kesilir ve bir yüzeyi tuzlanır. Bu şekilde üst üste dizilen etler yaklaşık olarak bir gün kadar bekletilir. Bir gün geçtikten sonra, aynı tuzlama işlemi etin diğer yüzeyine de uygulanır. Sonrasında, etler açık havada yaklaşık on gün bekletilir. 


Pastırmanın sahip olduğu tarihi, onun hakkında yayılan birçok rivayet barındırır. Böylelikle, geleneksel lezzetler arasında oldukça önemli bir yer tutar. Pastırma hakkındaki rivayetlere bakıldığında, eski zamanlarda pastırma yemenin insanlara cesaret verdiğine inanıldığı görülür. Ayrıca, pastırmanın tok tuttuğu ve kuvvetli hissettirdiği de o zamanlardan anlaşılmıştır. Mideyi rahatlatma özelliğine sahip olan pastırma, kan dolaşımını artırarak kansızlığın giderilmesine de katkı sağlar. Diğer et ürünlerine oranla daha az işlemden geçer ve dolayısıyla içerisindeki katkı maddesi de oldukça azdır. 

Pastırmanın lezzetinin korunması için geleneksel yöntemleri bilmek, anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak gerekir. Özgül Gurme, dededen toruna aktarılan lezzet mirasıyla birlikte özel bir pastırma üretim bilgisine sahiptir. 


Özgül Gurme, pastırma üretiminin her aşamasında büyük bir titizlik ve ustalık ile hareket eder. Pastırmanın yüzlerce yıllık geçmişinde yer alan özel üretim ve tüketim dengelerine sahip çıkar ve bu dengelerin ışığında özel bir tat ve lezzete sahip olur. Özgül Gurme tarifiyle üretilen pastırmalar mağazalara en titiz ve güvenli koşullarla ulaştırıldıktan sonra pastırmaların mağazadaki serüveni başlar. Pastırmalar burada özel koşullarda bekletilir ve müşteriye taze kesilmiş bir şekilde sunulur. 


Tadında tarihin lezzet izlerini barındıran pastırma, Özgül Gurme şubelerinde ve online mağazasında sizlere en değerli haliyle ulaşmayı bekliyor. Ayrıca, pastırmanın lezzetine varacağınız değerli tariflere, pastırmayı doğru şekilde muhafaza etme yöntemlerine ve pastırmayla ilgili daha birçok bilgiye Özgül Gurme’nin blogundan ulaşabilirsiniz. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.